Dezvoltarea sectorului online trebuie să se facă echilibrat, în funcţie de cererea pieţei, ritmul şi gradul în care avansează piaţa să fie dictate de industrie şi de consumatori, nu de Guvern, rolul acestuia fiind doar asigurarea unui cadru favorabil, cred specialiştii în domeniu.

“Dezvoltarea digitală trebuie să fie generată de ceea ce cer afacerile sau consumatorii. Nu trebuie să planifici o dezvoltare pentru că nu poţi să prevezi cum va evolua piaţa. Ambiţiile Comisiei Europene şi ale Guvernului român ar trebui să fie crearea cadrului favorabil, dar în ceea ce priveşte asigurarea infrastructurii de acces la servicii de date aceasta intră în sarcina zonei de business privat. Aceste investiţii se vor face de către operatorii privaţi, dar se pune problema dacă avem nevoie de Ferrari sau de BMW să ajugem la destinaţie sau putem ajunge şi cu Opel sau Dacia. Ne-am dori să avem viteză, dar în acelaşi timp avem nevoie şi de capacitate de transport, trebuie un echilibru în dezvoltare petru a reflecta ceea ce cere piaţa, altfel riscăm să punem carul înaintea boilor”, a declarat Valentin Mircea, senior partner al Mircea&Asociaţii, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, la conferinţa “Mediafax Talks about Digital Europe” organizată în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii.

Şi Peter Stephens, director pentru afaceri europene în Ministerul Economiei din Marea Britanică, consideră că evoluţia comerţului electronic trebuie legată de nevoile şi posibilităţile industrie, şi nu de ambiţiile guvernelor.

“Rolul Guvernului ţine de viteza cu care adoptă reglementări. Uneori această viteză este prea lentă. Cu puţin noroc în 6-7 ani vom avea o legislaţie UE în acest domeniu. Suntem în Epoca de gheaţă din punct de vedere al comlerţului electronic. Decât să dictăm cum stau lucrurile în viitor, mai bine stabilim cadrul legal pentru a lăsa piaţa să se dezvolte. Comerţul electronic trebuie să fie condus de industrie, trebuie să fie dezvoltat de firmele din industrie, nu de guvern”, a spus Stephens.

http://www.mediafax.ro/economic/conferinta-mediafax-specialisti-ritmul-si-gradul-de-dezvoltare-a-sectorului-online-trebuie-dictate-de-piata-nu-de-guvern-12327596