Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei pana in luna octombrie, va reintra in avocatura din ianuarie 2014. Domnia sa va reveni în firma de avocatură Mircea și Asociații, ca Senior Partner, pozitia de Managing Partner fiind in continuare detinuta de Raluca Stefan.De anul viitor, Mircea și Asociații va lansa servicii noi, unele inovative pentru piața din România, si va incheia parteneriate cu firme din vestul Europei. De asemenea, va fi demarata extinderea spre noi piețe: “Avem în vedere, într-o primă fază, Republica Moldova”, ne-a declarat Valentin Mircea.

Domnia sa a detaliat planurile in primul interviu acordat presei dupa demisia de la Consiliul Concurentei. Dintre toate publicatiile care acopera piata serviciilor juridice, Valentin Mircea a preferat BizLawyer pentru primele declaratii publice.

Interviul integral poate fi citit pe BizLawyer.ro.

Selectii video, aici.

Viitorul Senior Partner a tinut sa precizeze ca firma Mircea și Asociații nu va fi de tipul “supermarket”, ci va oferi servicii specializate, pe lângă dreptul concurenței urmând a avea o practică solidă în domenii precum telecomunicațiile, media, energia, pharma, retail. De asemenea, firma va furniza servicii integrate pentru domeniul concurenței și pentru zona de reglementare.

In plus, aria profesionala va fi extinsa în sfera consultanței economice printr-un proiect nou, pe care fostul oficial al autoritatii de concurenta nu a vrut sa il detalieze. “Este vorba de o activitate care se află în curs de organizare, așa că nu vă pot da detalii prea multe. Pot să vă spun însă că este vorba de o activitate complementară activității de asistență juridică, în domeniul concurenței și nu numai. O asistență juridică de calitate nu poate fi separată de analiza fundamentului și a efectelor economice ale cazurilor analizate. Vor fi servicii în premieră pentru România și voi beneficia de aportul câtorva parteneri de mare calibru și al unor specialiști de primă mână. Voi reveni cu detalii atunci când se va lansa această firmă“, a spus Valentin Mircea in video-interviul acordat portalului BizLayer.ro.

Avocații de la Mircea și Asociații vor trebui să fie mult mai mult decât avocați, trebuie să fie specialiști în afaceri. “Poate o să vă surprindă declarația mea, dar este relativ simplu să fii avocat. Trebuie să treci de nivelul unui furnizor și să devii un adevărat partener al clientului, să transformi asistența juridică dintr-un cost într-un beneficiu pentru clienți. O asistență juridică bine “croită” ajută clientul să obțină profit, nu doar să evite o pierdere. Dacă avocații se limitează la rolul de paznici ai problemelor juridice ale clienților, să nu se mire că și aceștia vor vrea să îi plătească tot ca pe paznici, nu ca pe inginerii din proiectare“, este de parere Valentin Mircea.

Cati “monstri sacri” in practica de Concurenta are piata avocaturii. Vezi aici ce spune Valentin Mircea

Nivelul onorariilor practicate de Mircea & Asociatii va depinde foarte mult de modalitatea de colaborare cu clienții. Pragul de pornire nu va fi cel mai mic din piață, dar clienții permanenți, care vor fi de altfel majoritatea covârșitoare, vor avea reduceri importante, cu cât durata colaborării va fi mai lungă. “Este un sistem făcut să fie în avantajul clienților și ale cărui detalii nu pot să vi le dezvălui. Clienții sunt foarte atenți la costuri și vrem să facem în așa fel încât pe baza asistenței nostre ei să obțină beneficii, nu doar să evite pierderi“, a subliniat Valentin Mircea.

Am multe proiecte și abia aștept să încep să le pun în aplicare“, a declarat domnia-sa pentru BizLawyer. Pe langa susținerea publică a tezei de doctorat si organizarea pe baze noi a Centrului de Studii în Dreptul Concurenței, de la Facultatea de Drept a Universității București, Valentin Mircea va fi implicat și în câteva proiecte în domeniul concurenței în afara țării, la Bruxelles și la Paris, precum și pe alte continente, în cadrul unei echipe de specialiști ai Băncii Mondiale.

Fostul vicepresedinte al Consiliului Concurentei a recunoscut ca are foarte multe semnale din piata ce i-au confirmat interesul firmelor pentru revenirea sa in avocatura, dupa o activitate de peste 4 ani in aparatul de conducere al autoritatii de concurenta, dar va fi destul de selectiv și va lucra cu un număr redus de clienți, astfel încât să poata dedica mai mult timp și atenție fiecăruia dintre aceștia. “Probabil că acum am o mai mare notorietate dar nu cred în succesele facile, ci în cele muncite“, a spus domnia-sa in video-interviul acordat BizLawyer.

Vezi aici care este cea mai mare greșeală facuta de companii in activitatea lor, in domeniul Concurentei

Sperăm să ajungem în vârf în următorii doi-trei ani. Cel mai greu nu va fi însă să ajungem în vârf, ci să ne menținem acolo. Este un mediu foarte dinamic“, a aratat fostul oficial al Consiliului Concurentei.

In perioada in care a fost vicepresentinte al autoritatii de concurenta, el spune ca a observat schimbari in avocatura si in peisajul juridic. “Criza a “ros” destul de mult din piața de servicii juridice. Mă surprinde, de exemplu, cât de mulți avocați s-au făcut și mediatori, deși eu unul am rezerve mari cu privire la succesul acestei profesii și la viabilitatea medierii, în ansamblu“, a spus acesta.

Printre cele mai interesante proiecte in care a fost implicat in perioada in care era in conducerea Consiliului Concurentei, Valentin Mircea a menționat cazul distribuitorilor de combustibili care au eliminat simultan de la vânzare benzina cu plumb, cazul abuzului de poziție dominantă al operatorilor de telefonie mobilă și cazul “boicotului” distribuitorilor de produse farmaceutice – unde nu a fost aplicată o sancțiune. “La multe dintre deciziile emise în perioada în care am activat la Consiliul Concurenței am participat activ la elaborarea motivației deciziei adoptate“, a nuantat fostul vicepresedinte al autoritatii de concurenta.

Mai multe depre activitatea sa in cadrul Consiliului Concurentei si proiectele firmei Mircea & Asociatii, in interviul ce poate fi citit integral aici.

Selectii video, aici.