De la data de 1 februarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, a fost modificat art. 37 din Legea concurenței nr.21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
”În baza autorizării judiciare date prin încheiere, conform art. 38, inspectorul de concurenţă poate efectua inspecţii, în spaţiile prevăzute la art. 36,precum şi în orice alte spaţii, inclusiv domiciliul, terenurile sau mijloacele de transport aparţinând conducătorilor, administratorilor, directorilor şi altor angajaţi ai operatorilor economici sau asociaţiilor de operatori economici supuşi investigaţiei.“
În urma modificării inspecțiile inopinate vor putea fi efectuate de către autoritatea de concurență la sediile și în spațiile de lucru ale operatorilor economici doar în baza unei încheieri emise de Curtea de Apel București.
De la apariția Legii concurenței nr.21/1996 și până în prezent astfel de inspecții puteau fi realizate doar în baza unui ordin administrativ emis de Președintele Consiliului Concurenței.
Pentru spațiile personale – domicilii etc – era însă necesară autorizarea instanței judecătorești încă de la apariția Legii concurenței.
Existența unei autorizări judecătorești obligă Consiliul Concurenței la o mai mare atenție în utilizarea instrumentului inspecțiilor inopinate. În același timp autorizarea va conferi o și mai mare forță controalelor la sediile operatorilor economici.
Modificarea legslativă impune adaptarea programelor de conformitate cu regulile de concurență (competition compliance) ale operatorilor economici.