Comisia Europeană a anunțat ieri, 29 ianuarie 2014, o nouă amendă pentru un cartel dar care reprezintă o premieră în ceea ce privește România – primul cartel sancționat de către Comisia Europeană – nu de către Consiliul Concurenței din România – care a privit și piața românească.
Astfel, Comisia a aplicat amenzi totalizând 114.077.000 Euro unui număr de 4 societăți – Carpenter, Recticel (Belgia), Greiner Holding AG (Romania) și Eurfoam (o firmă mixtă creată de Recticel și Greiner Holding AG) pentru operarea, în perioada octombrie 2005-iulie 2010 a unui cartel privind fixarea prețului de vânzare a spumei poliuretanice (utilizată în producția de saltele și scaune pentru autoturisme). Înțelegerea anticoncurențială a vizat 10 state membre ale Uniunii Europene – Austria, Belgia, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Romania și Marea Britanie.
Eurofoam, liderul european în domeniu, este prezentă cu centre de producție și vânzare în România.
Cartelul a fost descoperit prin auto-denunțul unui alt participant – firma Vita (Marea Britanie) – care nu a fost sancționată având în vedere politica de clemență aplicabilă în domeniul concurenței, prin care participanții la un cartel pot să primească o reducere de 100% a amenzii dacă denunță existența acestuia autorităților de concurență înainte ca acestea să afle de existența sa. Ceilalți participanți au primit reduceri de 50% în baza aceleiași politici de clemență, pentru cooperarea foarte bună cu Comisia Europeană.
Este vorba de un cartel tipic, caracterizat prin întâlniri frecvente ale managementului participanților la cartel și urmărirea reciprocă a respectării prețurilor convenite. Este de notat, de altfel, și faptul că toate societățile implicate au recunoscut existența cartelului, ceea ce le-a adus o reducere de 10% a amenzii.
Cartelul a fost investigat și sancționat de către Comisia Europeană și nu de către Consiliul Concurenței sau de către o altă autoritate de concurență națională deoarece privea mai multe state membre ale Uniunii Europene. Competența cu privire la sancționarea cartelurilor este împărțită, din 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, între Comisia Europeană și Consiliul Concurenței, potrivit unor criterii care privesc în principal amploarea faptei anticoncurențiale.
Spuma poliuretanică este folosită intensiv în industria mobilei și industria auto din România.
Rămâne de văzut dacă vor exista acțiuni intentate de clienți din România ai celor sancționați de Comisia Europeană, pentru recuperarea prejudiciilor suferite (prețurile majorate stabilite de participanții la cartel), având în vedere că astfel de acțiuni sunt încurajate de Comisia Europeană și beneficiază de prevederi speciale favorabile în Legea concurenței din România.
”Operatorii economici care pot fi implicați în carteluri trebuie să țină cont de faptul că sunt și sub ”lupa” Comisiei Europene, în condițiile în care se implică din ce în ce mai mult în relații economice pe piața internă a Uniunii Europene. În aceste condiții nicio măsură de prevedere nu este în plus.” a declarat dl.Valentin Mircea, expert în concurență, fost Vice-Președinte al Consiliului Concurenței și actual Senior Partner la Mircea și Asociații.